Skuldsatta barn

by

Frågan om skuldsatta barn är uppe till diskussion igen. Enligt en färsk undersökning som Barnombudsmannen (BO) och Kronofogden genomfört fakturerar 13 av 21 landsting vårdavgifter i patientens namn i stället för vårdnadshavarens, även när det handlar om barn. I de fall föräldrarna inte betalar är det barnet som blir skuldsatt. Enligt de senaste siffrorna är 12.000 barn i Sverige skuldsatta på grund av vårdavgifter som inte betalats när man uteblir från överenskommen tid.

Skuldsättning av barn har tidigare behandlats i civilutskottet och så sent som i höstas tog vi beslut om att begränsa vårdnadshavares möjligheter att skuldsätta barn inom den privata sektorn. Detta efter att föräldrar har köpt saker på kredit eller skrivit avtal i barnets namn och därefter misskött betalningarna och på så sätt satt barnet i ekonomisk skuld. Skulderna har växt med åren med ränta och avgifter och har lett till problem när barnet blir myndigt. Beslutet vi tog var ett bra steg på rätt väg men problemet med skuldsättning av barn kvarstår när det gäller de skulder som uppstår i den offentliga sektorn.

I en skrivelse till socialminister Göran Hägglund föreslår nu Kronofogden och Barnombudsmannen att lagen ändras så landstingen inte ska kunna kräva minderåriga på pengar. Själv har jag i Västra Götaland arbetat för att landstinget inte ska skuldsätta minderåriga och det gör man inte längre. I en artikel i DN uppmanar jag andra landsting att följa Västra Götalandsexemplet.

Av Kronofogden och BO:s rapport framgår att totalt sex landsting kräver barnen på pengar när de blir myndiga, medan andra landsting aldrig fakturerar minderåriga. Det här visar att lagen tolkas olika av de olika landstingen. Jag delar BO:s och kronofogdens uppfattning att det krävs en lagändring som tydligt säger att inte landstingen ska kunna kräva sjukvårdsavgifter av minderåriga.

Ett antal landsting/regioner avstår alltså att debitera barnen och lägger skulden på vårdnadshavaren i stället – det borde alla kunna göra i väntan på en lagändring eftersom lagstiftningen inte är entydig.

Läs Kronofogdens och BO:s rapporter:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: