75 862 procents ränta på SMS-lån

by

Luckyloan är ett sms-låneföretag som drivs av HTO Finansiering med något märkliga metoder.  Man bryter mot lagen anser KO som anmält till kammaråklagaren.  Detta visar att den nya Konsumentkreditlagen som är på gång verkligen behövs. Där stramas kraven upp som inte gör det möjligt att ta extra avgifter eller ha brister i informationen.

E24/pengar kan man läsa:  HTO Finansiering tar för ett 30-dagarslån på 500 kronor ut en effektiv ränta på 75 862 procent, enligt Konsumentverket. I kronor och ören handlar det om att en låntagare inom 30 dagar måste betala tillbaka 869 kronor för den lånade femhundringen. Utöver räntan, som sjunker till 58 990 procent om man lånar maximala 3 000 kronor i 30 dagar, radar Luckyloan upp andra kostnader som tillkommer:

Minst 60 kronor i avgifter för två sms som måste skickas för att få lånet. 65 procent i årsränta vid dröjsmål med betalningen. Särskild förseningsavgift på 200 kronor. Aviavgift för påminnelse på 50 kronor. Utredningsarbete vid fel i ansökan på 500 kronor per timme.

I sin anmälan, inskickad till Västerorts åklagarkammare i Stockholm, skriver Konsumentverket att man anser att ”myndigheten bör överväga att väcka åtal för ocker alternativt försök eller förberedelse till ocker”.

Den största förändringen av konsumentkreditlagen är att informationsplikten ökar betydligt. Det införs en standardiserad blankett för förhandsinformation innan kreditavtal ingås –SECCI-blanketten. Det föreslås också en förklaringsskyldighet för kreditgivare så att konsumenten lättare kan bedöma om krediten passar hans eller hennes behov och ekonomiska situation. Vidare finns det utförliga krav på vilken information som ska ingå i ett kreditavtal. Kravet på att ett kreditavtal ska signeras tas bort och ersätts med att avtal ska dokumenteras i varaktig form.  En nyhet är att man frå 14 dagars ångerrätt, vilket kan få många sms-låneföretag att skärpa sina arbetsmetoder.

Lämna en kommentar